Topuk Dikeni Rahatsızlığı

Topuk dikeni; acı, ağrı ve batma hissi yaratan bir rahatsızlıktır. Genelde ayakta çok duran, yanlış ayakkabı kullanan, aşırı kilolu olanlar veya çıplak ayakla yürüyenlerde görülmektedir. Yürümek konusunda süreklilik olması ve topuk bölgesine yüklenilmesi dolayısıyla topuk ağrısı en yaygın şikayettir. Uzun süre süren topuk ağrıları nedeniyle evde kullanılan yumuşak tabanlı terlikler topuk dikeni rahatsızlığının en önemli tanısıdır. Çivi şeklinde batan topuk ağrısının yumuşak tabanlı terlikler de daha net anlaşılması söz konusudur. 
Tedavisi 
Topuk dikeni rahatsızlığında istirahat süreci öncelikle gereklidir. Yorucu aktivitelerden kaçınılması tavsiye edilirken ayrıca topuğa silikon topuk desteği de medikal ürün olarak kullanılabilir. Masaj ve buz uygulama tedavisi çok etkilidir. Topuktaki ağrı genelde 3-4 hafta sürebilir. İstirahat, masaj ve  dinlenme seçenekleri ile sonuç alınamayan topuk dikeni vakalarında topuk altına enjeksiyon uygulaması tercih edilmektedir. Birkaç seans iğne tedavisi uygulanan hastalarda yine sonuç alınamaz ise cerrahi tedavi seçeneği topuk dikeni hastalarında en son seçenek olarak değerlendirilmektedir

Yorumlar

  1. makaleyaz.net sitesinden edindiğim içerik ile, daha detaylı bir açıklamayı blogumdan okuyabilirsiniz. Buradaki faydalı paylaşım için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder