Pankreatit Nedir?


Pankreasın iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalığa tıp dilinde pankreatit denir. Pankreasın yapısını bozan ve fonksiyon bozukluklarına neden olan bu hastalık sinsice ilerlese de karın ağrısıyla baş gösterebilir. Pankreatit Nedir sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Kaç Tür Pankreatit Vardır?

Pankreatit hastalığı beş türdedir.

a) Kronik Pankreatit

Alkol ve sigara kullanımı baş nedenlerindendir. Buna bağlı olarak hastalarının yüzde80’ini erkekler oluşturmaktadır. Alkoliklerde çok sık görülür. Bunun yanı sıra genetik, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı protein ve yağdan yüklü beslenme koşulları da kronik pankreatiti tetikleyen unsurlardır. 10 yıl kadar günlük düzenli olarak 80 gramın üzerinde alkol tüketen kişilerde görülme olasılığı yüksektir.

b) İdiyopatik Pankreatit

Gençlerde 20’li, gelişkinlerde 50-60’lı yaşlarda ortaya çıkabilir.

1 - erken

2 – geç tip olarak adlandırılır ve kendi içinde 2’ye ayrılır.

c) Otoimmun Pankreatit

Diğer adı; Lenfoplazmositik sklerozan pankreatitdir. Pankreasta bulundan kan damarları etrafında lenfosit birikimi ile fibrozis ile oluşur. Bunun sonucunda pankreas büyüyerek sertleşir. Sarılık, safra tıkanıklığı ilerleyen evreleridir. Kansere benzeyen semptomlarla gelişir.

d) Tropikal Pankreatit

Nedeni bulunamamıştır. Az gelişmiş ülkelerde genç kesimde görülür. Aşırı zayıflık, karın ağrısı belirtileri arasındadır.

e) Kalıtsal Pankreatit

Gen mutasyonu sonucunda oluşur. Pankreatik enzimlerin aktive olması sonucunda hastalarda kronik pankreatit oluşur. Hastalık, pankreas kanseriyle sonlanır.

Pankreatitin Belirtileri

Panreatit genel olarak üst karında kuşak tarzı bir ağrıyla belirir. Bu ağrı üst gövdenin arka kısımlarına vurur. Bu tabloya kusma ve bulantı eşlik edebilir. Bu hastalık sürecinde kilo kaybı oluşarak, pankreasın enzim salgılama kalitesi bozulur. Diyabet, yağlı dışkılama, karın ağrısı en belirgin işaretlerindendir. Sizlere Pankreatit Nedir konusunda yardımcı olmaya çalıştık.


Yorumlar

  1. Faydalı ve doğru bilgiler yazınız için teşekkürler. Sitemiz üzerinden de kaynak göstererek yazı paylaşmak isterseniz mutlu oluruz. https://www.esrademiryuzer.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder