Akciğer Nakli

Akciğer nakli akciğer hastalıklarında umut vadeden bir tedavi yöntemidir. Akciğer fonksiyonlarını tamamen ve kalıcı şekilde kaybeden hastalarda kullanılmakla birlikte akciğer fonksiyonlarında azalma yaşayanlarda, yaşam kalitesinde düşme olanlarda ve özellikle akciğerlerin geri dönüşümsüz bir şekilde kalıcı hasar yaşaması ile önem kazanmaktadır.
Akciğer nakli için her hasta uygun değildir. Akciğer nakli zor bir tedavi yöntemidir ve ölüm riski de yüksektir. Hastanın başka kronik ve akut hastalıkları varsa buna bağlı ek sorunlar ve nakil yapılmasına engel olabilen durumlar da irdelenmektedir. Bazı kalp damar hastalıkları, karaciğer yetmezliği, kanama sorunları, kronik enfeksiyon, tüberküloz, obezite, psikolojik sorunlar ve madde bağımlılığı gibi faktörler akciğer nakline engel olan faktörlerdir. Akciğer nakli için öncelikle nakil sonrası beklenen yaşam süresinin uzun ve hasta yaşam kalitesinin artacağı hekim tarafından öngörülüyorsa akciğer nakli seçeneği sunulmalıdır.
Akciğer naklinde doku uyumu aranmaması çok avantajlıdır. PRA (Panel Reaktif Antikor) şiddetli organ ve doku reddine neden olan durumların alıcıdaki varlığının tespiti önemlidir. Yaklaşık 8-10 saat süren akciğer nakli ameliyatı ile hastaların kısa sürede normal yaşamlarına dönmeleri söz konusudur. İş yaşamı, özel yaşamı ve sosyal yaşamı olumsuz etkilenmeyen ve kısa zamanda iyileşerek ayağa kalkan akciğer nakli hastalarının bu nakil için sıra beklemeleri de oldukça uzun bir süreç olarak ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar