Beyin Yaşlanmasını Durdurmanın Yolu Sineklerden Mi Geçiyor?

Beynimizde diğer organlarımız gibi zaman geçtikçe yaşlanıyor. Zamanla hızlanan yaşlanma ile birlikte koku alma duyusu zayıflarken bu komplikasyonlar ise Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların da belirtisi sayılabiliyor. Bu etkilerin yavaşlatılabilmesi ise bazı bilim adamlarına göre mümkün oluyor.
Beyin yaşlanması insanların yaşlanması ile birlikte doğru orantılı olurken beyinleri ve beynin en küçük yapıtaşları sayılan sinir hücreleri (nöronlar) da zamanla azalıyor ve hızla yaşlanıyor.
Sinek Modelli Araştırma
Beyin yaşlanması konusunda ciddi çalışmalar yürüten Münih Teknik Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmada sinek modelli bir deney yapıldı. Bu kapsamda başta Alzheimer ve Parkinson hastalıklarındaki genetik faktörlerin yanı sıra bazı nöronların diğerlerinden daha hızlı dejenere olduğu dikkat çekmektedir. Araştırma yapan bilim adamlarının beyin yaşlanması konusunda meyve sineklerinden yardım almasıyla yeni veriler ortaya çıktı. Evrimsel açıdan aynı kökenden benzerlikler gösteren insanlar ve sinekler çok farklı hastalıkları araştırmak için adeta bir model olarak kullanılıyor. Araştırmada sineklerin de yaşlandıkça koku alma duyusunu kaybettikleri ortaya çıkarken görme duyusundaki zayıflama gibi başka sorunların da eşlik etmesi insanlar ile sinekler arasında benzerlik sağlıyor.
Nöronların Bozulma Nedenleri
Nöronlardaki yaşlanma ve bozulmaların nedenini araştıran araştırmacılar oksidatif stres tanısına ulaştılar. Oksidatif stresin hücrenin faaliyetleri sürerken oluşan kimyasal artıkların tamamen temizlenememesi sonucunda ortaya çıktığı biliniyor. Dolayısıyla beyin yaşlanması tanısının yanı sıra oksidatif stresin nöronları bozduğu ve zamanla bütün sinir sisteminin bozulmasında domino etkisi yarattığı kanıtlanmıştır.

Yorumlar